OP. DR. AKYıLDıZ: “BAş VE BOYUN CERRAHISINDE ROBOTIK CERRAHI ILE DAHA HıZLı IYILEşME MüMKüN”

Baş ve boyun cerrahisinde robotik cerrahi işlemlerinin robot kollarının ağız boşluğunun içine yerleştirilmesiyle gerçekleştirildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. H. Seçil Akyıldız, “Robotik cerrahi teknolojisi ile Hastaların hastanede kalış süresi kısalır. Hastalar fonksiyon kaybı olmadan daha kısa sürede normal beslenmeye ve konuşmaya geçebilirler” dedi.

Baş-boyun cerrahisinde robotik cerrahi işlemler ile ilgili bilgi veren Liv Hospital Ankara Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. H. Seçil Akyıldız, baş ve boyun cerrahisinde uygulanan robotik cerrahi işlemler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Robotik cerrahinin ne olduğundan bahseden Op. Dr. Akyıldız, “Robotik cerrahi platformu, cerrah ile hasta arasında yer alan bilgisayar yardımlı bir elektromekanik cihazdır. Robotik cerrahi teknolojisi, modern anlamda bir tele-tıp yani robot yardımıyla uzaktan cerrahi uygulamasıdır. Robotik cerrahide de tıpkı endoskopik cerrahide olduğu gibi cerrahi robot platformu, yardımcı alet olarak kullanılarak ameliyatlar gerçekleştirilir” diye konuştu.

“Baş ve boyun cerrahisinde kullanılır”

Robotik cerrahi sistemlerinin günümüzde Kulak Burun Boğaz (KBB) ile baş ve boyun cerrahisinde de bazı hastaların tedavisinde kullanıldığının altını çizen Op. Dr. Akyıldız, “Yapılan birçok çalışmada belirli KBB operasyonlarında robot kullanımının güvenli bir şekilde uygulanabildiği ve diğer yöntemlere göre bazı avantajları olduğu gösterilmiştir. Baş boyun cerrahisinde robotik cerrahi işlemi, robot kollarının ağız boşluğunun içine yerleştirilmesiyle yapılır” ifadelerini kullandı.

“Dil ve dil kökünün tümörleri tedavi edilebilir”

Op. Dr. Akyıldız, kulak burun boğaz alanında tercih edilen robotik cerrahinin, hangi hastalıklarda kullanıldığını şu şekilde sıraladı:

“Gırtlağın (larenks) iyi huylu ve kötü huylu tümörleri, kistleri ve kanserleri, bademciklerin (tonsillerin) iyi ve kötü huylu tümörleri, dil ve dil kökünün iyi ve kötü huylu tümörleri, Geniz (nazofarenks), yumuşak damak (velum), yanak, yutak (farenks) bölgesinin iyi ve kötü huylu tümörleri, uyku apnesi sendromu ve horlamanın cerrahi tedavisinde kullanılabilmektedir.”

“Klasik açık cerrahiye göre farkları”

Transoral robotik cerrahinin, klasik açık cerrahiye göre farklarının neler olduğunu değinen Op. Dr. Akyıldız, “Kulak burun boğaz ve baş-boyun cerrahisinin açık ameliyat yaklaşımlarında yüz ve boyun cilt kesileri gereken vakalarda, alt ve üst çene kemiklerine kesiler yapılır. Robotik cerrahi yaklaşımında ise cilt kesisi yapılmaz. ‘Trakeotomi’ adı verilen nefes borusuna delik açılması işlemi sınırlı durumlar hariç yapılmaz. Ağız boşluğuna yerleştirilen kolları aracılığı ile yapılan robotik cerrahide kanama çok azdır. Hastaların hastanede kalış süresi kısalır ve fonksiyon kaybı olmaksızın hastalar daha kısa sürede normal beslenmeye ve konuşmaya geçebilirler” dedi.

2024-05-08T08:36:41Z dg43tfdfdgfd